Legătura dintre logică și fericire | “Solve for Happy”

Legătura dintre logică și fericire | “Solve for Happy”

Mulți am crede că fericirea are legătură doar cu ceea ce ne spune inima, cu ce semnale ne trimite corpul. “A simți fluturi în stomac”, “a-ți bate inima tare de bucurie” sau “a ți se face pielea de găină” sunt doar câteva dintre expresiile ce pot fi semnalele fericirii.

Dar ce se întâmplă atunci când fluturii n-au mai zburat de mult, când pulsul are intensitate constantă, iar pielea nu-ți dă niciun semnal? Înseamnă că suntem nefericiți? Poate că da, dar mai înseamnă ceva. Înseamnă că nu ne-am folosit de cele mai importante semnale trimise de corp, mai precis de creier. Hai să revenim cu picioarele pe Pământ: oricât de rupți de realitate încercăm să fim și să gândim mai mult cu inima, fericirea e un proces logic și are mare legătură cu mintea noastră.  Nu e destinația, ci drumul pe care l-am parcurs ca să ajungem acolo, deciziile pe care le-am luat. De câte ori n-ai zis: “abia aștept să termin lucrul X”, iar după ce l-ai terminat, parcă nici nu s-ar fi întâmplat. Iar asta se întâmplă, de regulă, atunci când alegi calea cea mai simplă, când arzi niște etape sau când pur și simplu nu te concentrezi decât pe rezultat. Apoi auzi atâtea voci din jurul tău spunând: “nu înțeleg de ce ești nefericit/ă –  ai un super job / ai o casă a ta / ai reușit singur / ai atâția prieteni / ai călătorit atâta / ești atât de frumos sau frumoasă”. Iar corpul – nimic… nu dă niciun semnal de fericire.

Dacă te regăsești câtuși de puțin în cele de mai sus, te invit să-l descoperi Mo Gawdat. El are ecuația. Se numește “Solve for Happy”o carte în care Mo propune un algoritm de “rezolvare” a fericirii bazat pe înțelegerea modului în care creierul procesează bucuria și tristețea. Mo Gawdat este un gânditor remarcabil și Chief Business Officer at Google’s [X]; conduce o echipă de ingineri elitiști parte din  “fabrica de visuri” futuriste a Google.

În 2001, Mo și-a dat seama că, în ciuda succesului său incredibil, era disperat de nefericit. Obișnuit să învețe mereu lucruri noi, a abordat problema ca un inginer, căutând logica din fiecare gând. Apoi, nenumăratele ore de cercetare și știință s-au dovedit a fi de succes. A descoperit ecuația fericirii.

Însă, treisprezece ani mai târziu, algoritmul lui Mo a fost supus testului final. După moartea bruscă a fiului său, Ali, Mo și familia sa au dat atenție ecuației descoperite și au depășit momentul crunt. Mai mult, pe parcursul “tratării” sale,  Mo și-a găsit misiunea: de a  împărtăși ecuația sa cu lumea și de a ajuta cât mai mulți oameni să devină mai fericiți. Acum a ajuns la 10 milioane de cărți vândute, ceea ce înseamnă puțin raportat la numărul utilizatorilor de internet, “dar destul de mult când te gândești că 10 milioane de oameni merg mai puțin supărați pe stradă, au chipul mai luminos”, spune Mo într-un interviu acordat lui Bill Klaproth, emisiunea Which Way is Life, un canal pe care vi-l rocomand din suflet să-l urmăriți.

Cartea poate fi cumpărată de pe amazon, costă doar între 10-17 lire în funcție de formatul dorit, iar dacă vrei paper book, se fac livrări și în România. Momentan nu este tradusă la noi (sau cel puțin eu nu am găsit nicio informație despre asta).

Iar dacă tot nu te-ai lămurit că e ce trebuie, uite mai jos un mic “spoiler” (traduceri din interviul menționat mai sus) –  poate subiectele cele mai palpitante din carte.

Mo e de părere că fericirea este diferența dintre așteptări și faptele reale. Practic, suntem fericiți atunci când viața se ridică la nivelul așteptărilor:

“Ne-am propus să ajungem la o anumită oră la întâlnire, dar e trafic și întârziem 20 minute. Tot drumul suntem agitați, încercăm să găsim soluții în loc să sunăm politicos și să anunțăm că ajungem atunci când Google maps ne spune. Și să continuăm drumul în liniște observând sau ascultând ce e în jurul nostru”.

Dar cum recalibrăm gândurile, evenimentele care se petrec zilnic în viața noastră astfel încât acestea să se ridice la nivelul așteptărilor?

“Prima mea abordare a fost: ok, hai să vedem cum reglăm evenimentele și așteptările. Dar, apoi, am realizat că sunt motive mult mai mari pentru care ‘mașinăria’ e stricată.  În modelul meu aceste motive se numesc “6 &7”.

Sunt 6 mari iluzii care ne afectează direct atunci când încercăm să rezolvăm ecuația fericirii, angrenate în viața modernă:

 1. ILUZIA GÂNDULUI 

  “Societatea modernă a pus atât de mult accent pe gândire, planificare, analiză, eficiență glorificând atât de mult gândurile noastre, încât ajungem să spunem ‘Eu gândesc, așadar exist’. Dar adevărul este că gândul e doar o funcție biologică. E la fel ca și inima care e responsabilă pentru a pompa sângele în corp, doar că funcția creierului e un pic mai mistică. Produce gânduri care analizează lumea din jurul tău, care contribuie la supraviețuire. Iar când gândești așa, îți schimbi percepția și spui: ‘Eu exist, așadar creierul meu gândește’. Și dacă gândești așa nu te vei asocia sau indentifica cu toate gândurile tale, nu le vei dai importanță mereu.”

 2. ILUZIA SINELUI

  “Se desfășoară pe mai multe nivele. Ne asociem atât de mult cu fizicul nostru, cu ego-ul nostru, astfel că ajungem să avem o iluzie a dreptății. Uitându-ne la lumea din jurul nostru să credem că fiecare dintre noi e centrul Universului.  Dar adevărul este că Universului nici măcar nu-i pasă de mine, ești atât de mic încât se va învârti la fel de bine și fără mine.”

 3. ILUZIA ȘTIINȚEI

  “Noi credem că le știm pe toate. Dar aceia care chiar știu ne vor dovedi mereu că noi știm prea puține. Mai mult ceea ce știm acum e posibil să se schimbe radical peste 6 luni. Știința adevărată este să fii conștient cât de puține știi. Gândind invers vom fi mereu supărați atunci când știința noastră este atacată.”

 4. ILUZIA TIMPULUI

  “Este cea mai mare dintre toate în viziunea mea. Avem de-a face cu timpul pentru că toată societatea din jurul nostru ne spune să fim eficienți și productivi, dar adevărul este că nimeni nu știe cu ce avem de-a face într-adevăr. Din punct de vedere științific știm cum să-l măsură, iar din punct de vedere filozofic noi petrecem majoritatea timpului gândinu-ne doar la trecut și viitor, de vreme ce experiențele reale se întâmplă în acest moment, acum, lângă noi.”

 5. ILUZIA CONTROLULUI

  O iluzia foarte des întâlnită la muncă în jurul meu. Când avem impresia că noi putem controla lucuri.  Atât timp cât cauți obsesiv controlul, nu vei fi niciodată fericit. Pentru că totul este în afara controlului, iar tu cel mulți poți încerca dând ce-i mai bun din tine să faci lucurile să se întâmple.”

 6. ILUZIA FRICII 

  “De asemenea, cred că frica este o iluzie deoarece în mod normal este mult mai exagerată decât adevărul de care ne temem. Frica se repetă în gândurile noastre și distrage claritatea gândirii într-un mod care poate genera mai multă teamă sau poate genera mai mulă dorință de control – iluzia precedentă.”

___________________

Comandă cartea, citește-o și spune-mi părerea ta:  http://amzn.to/2t74hs4  

______________________

*postarea conține link-uri de afiliat. nu-mi doresc să mă îmbogățesc financiar din asta, ci doar spiritual.click-uri și buy-uri din blog înseamnă puncte pentru mine din care-mi voi cumpăra cărți de pe amazon.mulțumesc :)

 

 

 

 

 

3 Comments

 1. Foarte bun articolul!

 2. Pingback: Summer Books | My Top 5 – mydailybag.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*