Proteine dimineața. Yummy?

Proteine dimineața. Yummy?

Mă trezesc dimineața cu o poftă de apă incredibilă, apoi de ceva dulce… mai precis fructe, miere, cereale. Există mai multe teorii conform cărora fructele pe stomacul gol sunt extrem de benefice, însă în același timp cresc nivelul insulinei și pot destabiliza hormonii. Iar dacă vrem să scăpăm de grăsimea de pe abdomen, coapse, fructul este recomandat doar după mișcare pentru a reface rezervele de glicogen. Da, ați auzit bine: nu banane înainte de sport, ci spanac cu ou (yummy?).

Pentru ca lucrurile să fie mai apetisante la micul dejun decât exemplul de mai sus (cel puțin pentru mine), săptămâna asta mi-am propus să postez pe Instagram (live stories )  ce mănânc dimineața  – prima oară când voi ține un regim slowcarb constant. Am început de azi cu o super rețetă de fritatta cu leuștean (cover pic), luată de pe blogul lui Muntele (btw, o ‘carte de bucate’ adorabil scrisă).  Dar cu planul alimentar în funcție de antrenamente, rețete și surse, revin după 1 Mai – nu de alta, dar să fie de folos după următorul dezmăț caloric. Până atunci, hai să înțelegem mai bine de ce au zis niște deștepți DA proteinelor dimineața.

Sudiu: Oamenilor care mănâncă 35 de grame de proteină dimineața le va fi mult mai puțin foame pe parcursul zilei; vor vedea schimbări favorabile în ceea ce privește semnalele hormonale și ale creierului, cele care controlează, de fapt, apetitul.

(studiu realizat de  University of Missouri, 2013).


PROBLEMA: Omiterea micului dejun este puternic corelată cu creșterea în greutate. 

METODOLOGIE: Un mic experiment din Universitatea din Missouri a implicat 20 de femei supraponderale, cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, ce nu făceau un obicei din a mânca micul dejun. Timp de o săptămână, în fiecare dimineață cercetătorii le-au dat opțiunea de a alege între: 350 de calorii de cereale (13 grame de proteine), 350 de calorii de ouă și carne de vită (35 de grame de proteine) sau să elimine complet micul dejun. 

Participanții ș-au adaptat la dietă timp de șase zile. În a șaptea zi, femeile au stat într-un laborator, astfel încât cercetătorii să le poată urmări / controla comportamentul. L-au pus să completeze chestionare despre nivelurile de foame și despre poftele lor. Au luat probe de sânge repetate. Le-au conectat la o tomografie computerizată  în timp ce le arătau imagini cu mâncare. Aceste teste au fost repetate trei sâmbete diferite.

În zilele de laborator, participanților li s-a acordat un prânz standard de 500 de calorii; pentru cină li s-a oferit  bucăți de pizza și li s-a spus să mănânce până la saturație. Apoi au fost trimise acasă cu gustări la pachet de 4.000 de calorii: prăjituri, granola, bomboane (în forme grele, ciocolată și gumă), chipsuri, popcorn, crackers, covrigi, fructe și legume, înghețată, carne de vită, iaurt și pizza. Acest lucru a fost menit să stimuleze supraexpunerea și disponibilitatea largă a gustărilor uzuale, parte din “mediului modern alimentar”.

REZULTATE: Alimentația oricărui mic dejun a fost asociată cu senzații de saturație, o dorință redusă de a mânca și niveluri mai scăzute de ghrelin (un hormon de stimulare a foamei) pe tot parcursul dimineții. În vreme ce micul dejun bazate pe carne, ouă, a fost asociat cu aceste beneficii pe parcursul întregii zile.  Ei au gustat mult mai puțin pe alimente grase seara, în comparație cu cei care au mâncat cereale sau nu au mâncat deloc. 

IMPLICAȚII: Pentru un mic dejun bogat în proteine autorii propun carnea de porc  ca o alternativă la cârnați și ouă. În cazul în care acest lucru nu sună delicios pentru tine, ei recomanda, de asemenea, iaurt simplu greceasc. Pentru a obține 35 de grame de proteine, ar trebui să mănânci peste două porții de iaurt grecesc (mic), de exemplu – dar pentru unii asta nu este o problemă.


Aceeași universitate a făcut un studiu similar, pe adolescenți, iar rezultatele adus la o îmbunătățire semnificativă a stilului de viață:

 

Cu toate astea, nu am de gând să mânânc proteine în absolut fiecare dimineață pentru tot restul vieții – să ne-nțelegem:D, dar un experiement de o săptămână e realizabil. După, vedem… Vă țin la curent cu rezultate & rețete, of course.

Happy SUNday!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*