photo source: http://www.thegoodlifefrance.com

Le Chic Paris | #CaUnLocalnic

Ca un localnic în devenire (chiar și pentru o perioadă scurtă), după ce ai trecut de perioada culinară haotică înveți rapid că, respectând regulile frantuzești, poți sa rămâi în formă. Nu degeaba franțuzoaicele au talie de invidiat… Mănânci cele 3 mese la ore fixe; nu sari nicio masă – ba chiar este un semn de neintegrare socială dacă sari peste prânz sau mănânci singur atunci când ești într-un grup. Ca un localnic aloci minim o oră pentru fiecare masă – mai ales pentru prânz, momentul social în care discuți foarte mult. Și nu ai voie să “ciugulești” dulciuri, chips-uri & alte fast foods între mese. Toate campaniile care promovează  acești “mici inamici” sunt însoțite de avertizarea “nu mancați snack-uri între mese”.  Iar cu așa tratament culinar îți permiți să te delectezi cu minunatele fromages și vinuri din când în când.  Apoi, faci sport dimineața sau seara în grădini, trăiești chibzuit, folosești transportul în comun, te bucuri de fructe proaspete din Le Marche sau de sucuri stoarse pe loc. Iar, dacă știi cât de cât limba, afli povești nepretențioase de la comercianți însetați de vorbă.

@borabora_v: Rue Mouffetard

Fără prea multă poezie (deși e greu când vine vorba de Paris), am făcut împreună cu sora mea localnică, Ana,  o listă de “practici pariziene testate”. Sper că lista noastră de recomandări te va inspira să vezi și o altă față a Parisului, departe de stele Michelin, dar mai aproape de piețe, bucătării deschise, muzee mici și oameni. Fiecare loc scris are tag către adresa din google maps sau website,  iar acolo unde am crezut că ajută am menționat și stațiile de metrou.

Bon voyage!


CAZARE | Arondismentul 5 este cel mai vechi arondisment din Paris – cartierul Latin datând din perioada romană – și are câte puțin din fiecare. Străzi mici și cochete ( Rue Mouffetard – una dintre cele mai vechi strazi ale capitalei), străzi pline de viață și spirit tânăr (în apropierea facultății Sorbonne), piață cu bunătăți proaspete (unele preparate pe loc), brutării autentice (la Boulangerie Morange pe Rue Mouffetard, încearcă pâinea “La Michette”  cu ulei de masline și mirodenii mediteraneene. E  disponibila doar in weekend – have a cheat day dacă ești la dietă slow carb:) ). Farmecul cartierului în care îți recomandăm să locuiești stă în faptul că reușește să pastreze caracterul “bourgeois boheme”, dar și aerul autentic, prin multitudinea de ”petit commerces”: brutării, măcelării, magazine cu antichităti sau de modă locală.

@gelin1226

Stația de metrou din apropierea Rue Mouffetard  este Censier Daubenton (linia 7). Sau, de la aeroportul Charles de Gaulle ai RER direct la stația Port-Royal și apoi câteva stații de autobuz până la Mouffetard.


MÂNCARE  | Comorile culinare ascunse ale arondismentului, aflate chiar la granița cu arondismentul 13, sunt restaurantele Prosper et Fortunee și L’ourcine.  Prosper et Fortunee (link către un review scurt și bun) are o bucătărie deschisă, iar un chef extrem de priceput gătește totul pe loc, în fața ta, pentru toată lumea. Acest “one man show” nu acomodează mulți oameni, deci e bine să rezervi în prealabil. Atenție, meniul este unul dat și ales de chef, însă experiența culinară este absolut minunată. La L’ourcine (link către site), aflat pe aceeași stradă, nu vei găsi turiști. E un loc simplu unde ți se impune să comanzi meniul complet (cu 3 feluri), însă totul este absolut divin.

@lefooding: Prosper et Fortunée in Paris. A new review on lefooding.com! #Fooding #Restaurant #BonneNouvelle

La Forge, aproape de baza străzii Mouffetard, pe Rue Pascal, este recunoscut pentru bucătăria specifică din sud-est, așadar trebuie neaparat să încerci rața și, celebrul, foie gras.

Dacă vrei să vezi un cartier cu adevarat local, foarte simpatic, tineresc și viu prin multitudinea de baruri și restaurante nepretențioase, mergi aproape, în arondismentul 13, în cartierul Boutte aux Cailles. La Les Tanneurs de la Butte recomandăm melcii cu unt și usturoi la cuptor și minunatul desert tradițional ‘’pain perdu” (sau pâine piedrută) – o briosă data prin ou, prăjită, cu crema caramel… din care banuim că sunt inspirate și tradiționalele noastre frigănele. Dar, pare că, bunicile lor erau mai sofisticate 🙂 Dacă alegi acest desert, mănâncă cu măsură și în prima parte a zilei  – o porțe este de ajuns pentru două persoane.

@my_daily_bag: Les Tanneurs de la Butte

Tip de localnic: întrucât strada Mouffetard a devenit destul de turistică, evitați restaurantele de aici (sunt ok, dar nicidecum la standardele frantuzești. Singurul pe care îl recomandăm cu drag, mai ales pentru prânz, este  Le Mouffetard – supa de ceapă este foarte bună, iar locul arată ca un bistro vechi. Alt restaurant bun si cu atmosfera romantică, pe o strada ascunsa de langa Panteon, chiar unde s-a filmat Midnight in Paris, este Le Petit Prince de Paris.

@lizziejem: Rue de Lanneau and Rue d’Écosse! #??

Mic dejunul îl poți varia – de la croissant-ul cu unt, cafea și fresh de portocale la budinci sănătoase și smoothie-uri pe care le găsești în cel mai cool fast food sănătos în care am ajuns până acum: Cojean.  Iar de aici recomandăm ORICE!

shake it, sister! #smoothietime #greatplace #paris #cojean #healthy #sister #weekend @anaazaleea

A video posted by Mihaela Zaharia (@mihazzz) on

 

O variantă mai accesibilă ca preț, dar  romantică este picnicul pe malul Senei  cu delicii din supermarket unde, chiar și aici, găsești o selecție fină de vinuri, pateuri, brânzeturi și tot felul de salate. Sau, dacă ești fan fructe de mare ca noi, în orice sezon ai parte de cele mai gustoase și proaspete stridii vândute la Bar a Huitres Saint Germain. De aici poți alege din peste 10 sortimente. Un platou cu 12 oysters de mărime medie costă aproximativ 24 EUR (include painea de secară, untul sărat și un minunat pate artisanal). Pentru a ajunge într-un loc bun de picnic, îți recomandăm să cobori la stația de metrou Saint-Michel-Notre-Dame sau Pont Marie și să alegi locul de picnic de la baza podului Saint-Louis. Acolo vei avea o minunată priveliște către catedrală.

 

photo @anaazaleea: Chic picquenique #parischic #sundayfunday

SPORT |  Când te gândești că un pahar de vin are, în medie, 160 kcal și un croissant cu unt vreo 200 ar fi bine să te apuce și pofta de mișcare. Nu de alta, dar e mai bine decât să te întrebi constant “cum de arată atât de bine francezii?!”. Pe meetupparis.com găsești grupuri de alergatori (curse între 10-21 de km), clase de fitness în natură cu 5-10-15 EUR. Tot acolo, dacă ești pasionat de yoga și vremea e prietenoasă, poți găsi grupuri active care-și dau întâlnire fie pe pajiștea de lângă Turnul Eiffel, fie în Jardin du Louvre. Altfel, în aproierea Rue Mouffetard  vei găsi o frumoasă grădină perfectă pentru mișcare –  Jardin de Luxembourg este grădina muzeului omonim destul de generoasă ca spațiu (pic).

 

photo @anaazaleea…ca sa merite trezirea mai devreme azi:)

MUZEE ASCUNSE | Musee de la Vie Romantique are o grădină ascunsă unde poti bea ceaiul în tihnă după ce ai vizitat camerele dichisite cu mobilier, tablouri, obiecte de artă și bijuterii semnate de romantica scriitoare George Sand. În Le Figaro am găsit o listă completă de muzee ascunse, dintre care vă recomandăm să vizitați și: Musée d’EnneryMusée Eugène Delacroix și Bibliothèque Forney.

 

@museedelavieromantique: On a tous une recette contre la grisaille #terrasse #teatime ☕️?

SHOPPING | Toamna și primăvara se organizează celebrele “brocante” = piețe ambulante unde vin expozanți de antichități profesioniști și unde îi poți admira sau cumpăra la prețuri bune decorațiuni vechi, mobilier, bijuterii.

@anaazaleea A great “brocante” on my street today. Simply love Paris?

 

Tip de localnic: a nu se confunda  “brocante” cu “vide greniers” = tot piețe ambulante, însă aici oricine poate vinde obiecte din casă. Deci, ai șanse mici să găsești ceva de calitate.


Acestea fiind spuse, surorile vă transmit salutări calde din Micul și Marele Paris. Până la următorul articol împreună (cel mai probabil, Barcelona #CaUnLocalnic) ne puteți urmări pe Instagram –  @anaazaleea și @my_daily_bag – unde ne puteți scrie și întreba orice despre Paris #CaUnLocalnic 🙂

À bientôt,

 

 

 

One Comment

  1. Pingback: Paris: 7 locuri mai puțin turistice – mydailybag.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*