HEALTHY REMINDER | Bea apă.

HEALTHY REMINDER | Bea apă.

Înainte de a începe școala de nutriție nu-mi puneam prea multe întrebări în legatura cu apa. Acum, pentru că mă ocup și mai activ de pasiunea mea pentru un stil de viață sănătos cred ca am răspunsurile câtorva întrebări de bază. Mă bucur că am șansa să le împărtășesc cu voi și, înainte de a citi postarea, vreau sa vă spun că acest articol nu este documentat de pe internetul larg, ci din manualul „Nutriție și Sănătate” (autori Antoaneta Crețu, Prof Univ UNEFS și Anca-Dana Popescu, Lector Univ UNEFS) al școlii Fitness Scandinavia, precum și din informațiile transmise de către trainerii școlii. Toate lucrurile sunt trecute prin filtrul personal, căci de asta citiți un blog și nu un site de știri „pe surse”.

A, și încă ceva, înainte să dați scroll, HEALTHY REMINDER: beți o gură, două de apă 🙂

Ce este APA? The basics.


Apa este a doua cea mai importantă substanță după oxigen pentru menținerea vieții. Reprezintă două treimi din masa corporală și are rol esențial în menținerea normalității proceselor metabolice.

Apa participă la realizarea funcțiilor creierului cum ar fi transmiterea sinaptică. Cu alte cuvinte, nu bem apă, nu gândim cum trebuie. Iată cât de important este să ne hidratăm în timpul unei ședințe la birou mai lungi de o oră și nu e de mirare faptul că, cei care nu consumă apă în acest timp își vor pierde puterea de concentrare destul de rapid.

Câtă apă e OK să bem?


La adulți, doza recomandată este de 35 ml / kg corp, dar pentru ca nu vorbim de o știință exactă, e bine să-l avem în vedere pe DEPINDE. E recomandat să crești fără probleme volumul de apă atunci când: ești gravidă/alăptezi (+700 ml apă), ai peste 50 de ani, în locul unde muncești este cald (peste 25 grade), faci sport intens (exerciții de tip cardio, dar și forță), ai febră (+500 ml/zi pentru fiecare grad peste 37).

Vă sunt cunoscute datele “cel puțin 2 L de apă/zi și minim 30 de minute de sport”. Problema la mine era că până să nu mă informez care-i treaba cu apa și cu mișcarea, uitam de ”cel puțin” și luam valorile astea ca punct de referință: când beam sub 2 L nu era ok, când beam cam 2 L (indiferent de vreme, activitate fizica) era SUPER OK.

Acum beau apă în orice cantitate, peste 2 L – ideea este să o am la îndemână, în geantă, în mașină, la sală, pe birou. Pe birou o depozitez în recipient de sticlă și, câteodată, adaug mentă sau fructe pentru infuzie. Dincolo de gustul aromat, îmi oferă o doză de dopamină (substanță chimică ce mobilizează, oferă energie și contribuie la menținerea concentrării). Înainte de a mă gândi ca am poftă să ronțăi ceva, iau o gură de apă – e destul de probabil ca, fiind prinsă în caruselul mail-urilor, senzația de foame și senzația de sete să se confunde.

@my_daily_bag Apa la birou nu a fost niciodată mai bună. #lime #ginger #mint

Când apare retenția de apă sau, mai bine zis, când trebuie să controlăm volumul de apă consumat? 


Mi-a plăcut reacția lui Cori  într-un live de acum câteva zile într-o conversație cu o persoană (de sex feminin, evident):

– Și apa îngrașă…

– Păi atunci să mergem în vârful muntelui și să vânăm capre, zic.  ( :)) live-ul aici )

E important să știm că un organism sănătos se află în echilibru hidric,  adică volumul de apă consumat în 24 de ore este egal cu volumul de apă pe care organismul nostru îl elimină. Conform manualului de nutriție, un aport de 2,5 L de apă poate însemna: 0,3 l apă metabolică (adică apa rezultată prin arderea macronutrienților – proteine, carbohidrați, grăsimi), 0,7 L lichide din alimente și 1,5 L apă. Aceeași cantitate eliminată înseamnă: 0,2 L fecale, 0,3 L transpirație (fără efort fizic major), 0,5 L perspirație, 1,5 L urină. 

Deci, răspunsul la întrebare îl poți afla singur calculând într-o zi normală cantitatea de apă pe care o bei cu cea eliminată prin urină. Dacă există o diferență notabilă, atunci e cazul să mergi la medic. Altfel, e posibil ca alte lucruri din dieta ta zilnică să nu fie în armonie cu corpul tău.

Înainte, după sau în timpul mesei? Ce temperatură? 


Câte bordeie, atâtea obiceie. Cei mai mulți nutriționiști zic că e bine să bei cu 30 minute înainte și cu 30 după masă, pentru că apa băută în timpul mesei ”diluează„ enzimele și procesele. Și are sens. Eu sunt de părere că, a nu bea apă deloc în timpul mesei e mai periculos decât a nu bea deloc – dacă ai uitat de cele 30 de minute, bea un păhărel și ai grijă să nu te îndopi cu apă pentru că apoi, după cele 30 de minute îți va fi din nou foame în loc de sete 🙂

În mod normal apa trebuie consumată la temperatura camerei. Însă, probabil că ați auzit de curele cu apă caldă și apă rece care ajută la pierderea în greutate. Recomandarea mea este ca aceste șocuri șă fie ocazionale, nu repetate – i.e. la începutul unei zile care vei știi că va fi bogată caloric.

@my_daily_bag2 NY HEALTHY HABITS  • hot water with lemon in the morning | helps you at the digestion during the long day ✌️️• kiss under the mistletoe | an ancient symbol of fertility ?

 

Ce se întâmplă când nu bem suficient de multă apă?


Apar scăderi în greutatea corporală de la 1,5% până la 12% care nu ar trebui să ne bucure. Scăderile mici provoacă senzația cunoscută de sete, dar și anorexie, greață, somnolență, astenie, lipsă de confort fizic. Pierderile mari provoacă senzația de limbă uscată (cunoscută atunci când mergi la dentist:D), vedere voalată, piele uscată, deshidratată.

Cu cât deshidratarea este mai pronunțată, cu atât rehidratarea are loc într-un timp mai lung (48 – 78 de ore).

Ce apă alegem să bem?


Eu am trecut prin mai multe etape referitor la tipul de apă, chiar și prin etapa ”apa zen”, cheltuind o groază pentru un PH mai ridicat. După mai multe discuții cu nutriționiști, comercianți și medici am ales să nu mă mai gândesc la ”marca” pe care o folosesc dintr-un motiv simplu: în comerț nu există cea mai bună apă de izvor.

Sunt trei mărci pe care le consum frecvent și caut să le alternez. În funcție de context, ambalajul și dozajul sunt cele care mă conving: când merg la sală caut o sticlă de 1 sau 1,5 L ( Aqua Carpatica tocmai au scos sticla de plastic de 1 L, yay!); fac provizii pentru acasă – 5 L; în mașină/metrou – 0,5 L și, neapărat, un dop care se deschide ușor; la birou/acasă folosesc recipiente de sticlă; atunci când ies la restaurant întreb mereu dacă au sticlă mare, de 0,75 ml (și nu, nu o împart cu nimeni:D). În vacanțe caut o apă locală, cu un ambalaj care mă binedispune:

 

@mihazzz (my older ig page)

Iar, pentru diversificare, ori de câte ori am ocazia, consum apă de cocos proaspătă în cantități mici.

 

@my_daily_bag Amsterdam with a touch of coconut

Sper că acum ai măcar încă un motiv în plus să-ți amintești să bei miraculoasa APĂ 

 

 

One Comment

  1. Pingback: Echilibrul hormonal și sănătatea digestivă | FoodFairy – mydailybag.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*