Hawaii | Aici am invatat mai multe despre iubire

Hawaii | Aici am invatat mai multe despre iubire

Pentru mine, fiecare loc in care merg are un impact cultural deosebit. Culinar, muzical sau comportamental, fara sa-mi dau seama cand si cum, adopt perceptii foarte rapid. Sunt opt zile  de cand sunt in “cel mai frumos loc de pe Pamant” – asa il numesc bastinasii (chiar daca multi dintre ei nici nu au trecut oceanul), asa-l numesc copiii invatati sa respecte natura, asa zic si eu pentru ca aud asta la tot pasul. Fiecare loc, fiecare planta, fiecare strada, poarta declaratii de iubire. O ofer la randu-mi si primesc cel mai pretios dar: un fel de relaxare cu care nu m-am mai intalnit niciodata. Pana aici.

Red Sand Beach, Hana

Hawaii (wai=apa) e mai mult decat un loc idilic. Pentru localnici e un fel de a trai, un mod de a gandi, astfel incat simti fericire la tot pasul. Ei ofera iubire Pamantului si par ca primesc in schimb si mai mult. Pentru a-i intelege in profunzime, am aflat, trait si despicat cele cinci concepte native, cele mai populare: aloha, pono, aina, ohana si mana.

  • ALOHA

Nu este doar un adjectiv sau forma de salut, ci un fel de a face lucrurile cu dragoste. Oamenii gatesc cu aloha, fac sport cu aloha, muncesc cu aloha. Aloha e un fel e a trai, o mantra care-i inconjoara in tot ceea ce fac.

The Garden of Eden, Hana
The Garden of Eden, Hana
  • PONO

Inseamna dreptate, justete. Pono este un fel de a trai luand decizii constiente de a face lucrurile juste in ceea ce te priveste pe tine, pe altii si mediul care te inconjoara. Importanta si rigurozitatea conceptului se intalneste chiar si in motto-ul acestui stat: “Ua Mau ke Ea o ka Aina i ka Pono,” sau “Viata pe insula este perpetuata de dreptate”.

Makena Beach, Maui
  • AINA

Inseamna insula. Iar primul impact al ainei l-am avut in aeroport – jumatate fiind in aer liber. Practic, viata localnicilor se desfasoara in natura. Birouri, case, institutii publice – rareori le intalnesti intre patru pereti. Terasele mari ori geamurile gigantice nu te lasa sa nu vezi frumusetea din jur, sa nu simti aerul. Restaurante in roca, cu apa curgand, piscine articifiale, dar facute sa para atat de naturale, iti dau sentimentul de “viu continuu”.

Wheelers Village, Lahaina
  • OHANA

Inseamna familie. Pentru localnici familie  se refera la toti semenii care se trag din aceeasi radacina. Nativii sunt cu totii o familie; se respecta si impart aceleasi valori. Iar cel mai bun dar al fericirii este apartenenta la grup. Eu sunt aici cu o parte din familia mea (pic), insa mi-e greu sa-mi imaginez cum as putea sa ma comport similar cu colegii de la birou, de exemplu. Ei bine, hawaiienii sunt in big groups & bigs hugs la tot pasul.

  • MANA

Inseamna energia vietii, echilibrul ce curge in toate lucrurile si au un grad de individualitate puternic: ai sansa sa castigi sau sa pierzi mana in tot ceea ce faci. Si mai simplu de inteles:  “A munci cu insemnatate, a te bucura de relatii armonioase cu cei din jur si a deservi naturii te ajuta sa castigi mana”, explica Charlotte Berney in Fundamentals of Hawaiian Mysticism  o carte pe care o caut cu proxima ocazie in librarii.

Red Sand Beach, Hana
Red Sand Beach, Hana

Viata de aici m-a inspirat sa fiu mai intelegatoare, sa ma comport precum declar fata de cei pe care ii iubesc, sa ma bucur chiar si atunci cand calc pe un arici de mare si doua zile privesc oceanul doar de la balcon…:)

Sper ca si pe tine te-am inspirat sa fii mai bun si, chiar daca nu folosesti termenii  de mai sus ad litteram, sa aplici insemnatatea lor. Indiferent unde traiesti pe Pamanat.

Aloha!

 

One Comment

  1. Pingback: Live Greece in your way | Kefalonia – mydailybag.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*