3 zile în Lisabona

3 zile în Lisabona

Pe 2 mai m-am întors din scurta vizită în Portugalia; vacanța anuală regulamentară cu fetele.

Super entuziasmată de capitala Portugaliei, am strâns informațiile într-un carnețel și iată-le acum transcrise în #MyTravelBag, tag-ul blogului meu pentru recomadări turistice. Află cum poți vizita orașul sănătos și deștept din punct de vedere economic în 3 zile pline.  Sper să vă inspire în cazul în care plănuiți un citybreak aici, iar ceea ce trebuie să știți de la început este faptul că micul meu ghid nu include muzee și locuri turistice. Este, mai degrabă, o privire de ansamblu asupra unui oraș misterios.

Lisabona are atâtea contraste, istorie și cultură amestecate …

Un pic din Berlin în stilul noilor baruri și restaurante, aruncate printre clădirile decorate cu flori și azulejos (plăci ceramice de origie arabă, viu-colorate), graffiti urbane și magazine mici și colorate ticsite de conserve de sardine.

Flower Power, Azulejos and Sky = nice combination | #nofilter

A post shared by Mihaela Zaharia (@my_daily_bag) on

ZBOR  | WizzAir


Noi am plecat sâmbătă la prânz și ne-am întors marți seara.  La wizz am găsit cele mai bune tarife; iar pentru o perioada așa scurtă sigur te poți descurca cu un bagaj mic (cel pentru care nu se plătește tariful extra, dar mare atenție să fie măsurat&cântărit corect).

Zborul durează patru ore, iar eu l-am “îmblânzit” cu câteva podcast-uri pe care le puteți descărca gratuit de pe itunes: The Tim Ferris Show (#241, #240, #239) și Grassroots Holistic Health (despre cartea The Power of Now, a lui Eckhart Tolle).

yes, this is TIM!:)

 *cost estim. zbor = 200 euro/pers.

CAZARE | Alfama


Pentru câteva zile, vă recomand să alegeți cazare în centrul orașului pentru a fi aproape de orice. Alfama este centrul vechi al Lisabonei… foarte vechi:) Liniștit și misterios, aici nu e zona “de distracție” așa cum te-ai aștepta, ci zona culturală. Iar când ieși din casă ai tot ce-ți trebuie: de la mici buticuri de colț, la cafenele cu 5 /6 eur mic dejunul, la buticuri și piețe stradale.

 Descoperă aici  o cazare foarte frumoasă în Alfama, cu 3 dormitoare și living, pe care o recomand cu drag. Prețurile sunt mai mici decât în orice alte capitale din Europa de Vest, chiar comparabile cu cele din București sau Budapesta.

 *cost estim. cazare  3 nopți = 100 euro / persoană.

DISCOVER 


Cea mai bună decizie a fost să mergem într-un tur ghidat de 3 ore și jumătate în prima dimineață. Așa am început cu un big picture istoric, cultural, culinar, o listă de recomandări localnice și… cu super mult good vibe! Caută We Hate Tourism și alege unul dintre tururile lor cu ghid localnic. Noi am ales King of The Heels, o plimbare super frmoasă pe coline cu opriri în locuri panoramice. Ghidul ne-a ajutat să alegem cele mai frumoase locuri și pentru următoarele două zile, dar, evident lista era mult mai lungă decât ce am apucat să vedem defapt:

  • Cele 6 dealuri ale Lisabonei | priveliști spectaculoase, de vizitat cu ghid local;
  • Loja das Conservas | Rua do Arsenal, 130 | un shop super interest de unde poți cumpăra conserve de sardine ca souvenir pentru acasă. Au gusturi diverse, le poți testa chiar acolo. La fel ca francezii, au dezvoltat o adevărată cultură a amabalajului, fiecare spune o poveste. Atenție: conservele cântăresc peste 100 gr; de cumpărat doar dacă cineva din gașcă are bagaj de cală;)
  • Feira da LadraCampo de Santa Clara, Alfama  | În traducere liberă înseamnă “Piața hoaței” (“landra” însemnând “femeia hoață”). Este o piață de vechituri foarte mare și frumoasă, ce se deschide în fiecare marți dimineața și ține toată ziua. Ghidul nostru de la WHT, Rodrigo, ne-a recomandat să cumpărăm orice în afară de electrocasnice care, de obicei sunt lăsate în ploaie. Deci, încă un motiv în plus să cumpărăm doar haine… Aici, doamne cochete vând  rochițe și genți din colecția personală la 10-15 Eur. Deci, a nu se rata!
  • Cascais | este cel mai apropiat oraș oceanic. Aici am stat trei sferturi de zi; călătoria cu trenul durează 40 minute, iar în vreo 3 ore poți desoperi orășelul la pas.  Casele sunt incredibil de frumos pictate, au grădini mici, în culori amestecate. Aici am întâlnit și îmbrățișat copacul de bumbac.
  • LX Factory |  Rua Rodrigues Faria, 103 | un cocktail urban într-o hală industrială, plină de magazine, coffee shop-uri cool și pereți cu personalitate. Aici am stat puțin, la jumătatea turului ploaia s-a oprit și am schimbat mașina de teren cu una la fel de mare, dar decapotabilă. Am apucat să admirăm graffurile de pe pereți, să luăm o cafea super bună de la WISH și să intrăm în câteva shop-uri de cărți.
  • Vhils | nu este  un loc, ci o legendă de urmărit. Vhils e pseudonimul artistului Alexandre Manuel Dias Farto, cel care a făcut o serie de ‘picturi’ pe clădiri vechi, din material explozibil, greu de observat și tocmai asta face întreaga serie să fie un treasure hunt spectaculos.
  • Jardim da Estrela   | una dintre cele mai frumoase grădini din Lisabona, merită să ajungi să te bucuri de copaci și apă și să te eliberezi de gânduri.

Nu am ajuns, dar las pe wish list pentru data viitoare: Cemiterio dos Prazeres (“cimintirul plăcerilor” – am înțeles că e mai degrabă spectaculos, decât înfricoșător), Delfinariul, Grădina Botanică. Și, probabil, mai sunt o mulțime de alte locuri despre care abia aștept să scriu într-un alt blog post.

Dacă sunteți mai mult de doi în gașcă, recomand a se folosi UBER-ul big time. E foarte ieftin și ajungi oriunde super rapid:) Iar pentru senzații autentice, tramvaiul e o alegere potrivită.

*photos by Mika Marinică | huawei p10  – o sa-l am și eu curând, m-a convins:)

*cost estim. ghid = 70 euro/pers. 

* cost estim. transport = 30 eur/ pers.

EAT & DRINK | top rec.


Acum am să trec lista restaurantelor unde am mâncat și ce vă recomand #BunDeTot.

⚠️ Warning  Multă carne, pâine, ulei, cartofi… dar, dacă te uiți atent în meniu, găsești lucruri mai ligh și delicioase! Oricum, nu e cazul să ții vreo dietă aici:) Poți compensa cu mult mers pe jos și alergări dimineața, întreg orașul fiind construit pe coline vei arde multe calorii.

  • TABERNA DE SAL GROSSO, Alfama (res. only +351 21 598 2212) : o bucătărie mică, deschisă doar la prânz și seara. Noi fiind 6 persoane am comandat, practic, aproape tot meniul:D Felurile sunt mici, majoritatea pe bază de carne și legume. A se comanda vin Porto înainainte de toate. Apoi să înceapă festinul! Am descoperit gusturi noi, iar preferatele mele au fost: migas de broa (o minunată salată portugheză cu frunze verzi, păstăi de fasole crocante, semințe de pin și nuci), batata dolce (chipsuri de carofi dulci super delicioși), figado de pato  (ficat de rață înăbușit).

  • ZAPATA | restaurant pur-locanic, cu mâncare tradițională și multe fructe de mare. Aici am mâncat pește cu legume sote delicioase. Iar dacă vrei să încerci ceva tradițional super delicios, comandă gambas a bras (cartofi cu ou și creveți). Rezervă masă pentru prânz: +351 21 390 89 42.

  • RESTAURANTE MAR DO INFERNO  | A NU SE RATA! | de la plaja din Cascais, ajută-te de google maps și mergi la pas până aici. Vei trece printr-un cartier superb, cu case de vacanță frumoase și multe flori, mult verde. Odată ajuns la Boca de inferno, un loc destul de turistic vei vedea restaurantul Mar do Inferno, un loc care, în ciuda numărului măricel de turiști își menține calitatea și ospitalitatea. Aici e raiul fructelor de mare, al șampaniei locale și vinului bun. Noi am comandat 2 platouri de fructe de mare cu legume din belșug. Iar înainte de festin am învățat ritualul de servire a urdei locale, un antreu pe care nu ai voie să-l ratezi.

 

 

#lisboa?? #portugal??

A post shared by Paula Pfeifer Moreira (@paulapfeiferm) on

 *cost estim. food&drink 3 zile = 150 euro/pers. 

DANS | Pink Street


În Alfama o să auzi mult Fado, o muzică melancolică și destul de apăsătoare…o să vrei sa te distrezi și crezi că n-ai băut destul… dar, de fapt, nu ești în locul potrivit pentru distracție. Caută PINK STREETVă dați seama că nu-mi mai amintesc vreun bar anume pentru că, acolo, toată lumea e peste tot, toți se plimbă din loc în loc. Share-uiesc cu voi o poză din timpul zilei, căci noaptea e foarte greu să redai vibe-ul minunat … așa că nu rămâne decât să aflați live!

Have a great weekend! ? #visitinglisbon #pinkstreet #caisdosodre

A post shared by Lisbon, Portugal?? (@visiting.lisbon) on

Ce mi-a plăcut super mult aici e faptul că lumea chiar DANSEAZĂ, e super veselă! Am început într-un bar de rock unde un grup brazilieni dansau Led Zeppelin în pași de samba… cum să nu intri în ritm:)) Barurile sunt, de fapt, mici discoteci cu un iz de anii 2000  – inghesuială, forfotă, stiluri amestecate și oameni super diferiți.

Pe lângă cele de mai sus, sunt multe lucruri pe care le-am aflat despre Lisabona – istorie, cultură, istorie politică … multe asemănări cu ceea ce se întâmplă azi în România. Sunt lucuri mai puțin fericite, dar despre care vă recomand să aflați și să apelați la un ghid local așa cum am făcut noi. Merită din plin!

Dacă urmați recomandările de mai sus, o mini-vacanță de în Lisabona cu vizită în Cascais, multă distracție și mâncare tare bună ajunge la aproximativ 550 eur/persoană. Asta dacă sunteți în gașcă mai mare, iar costurile de transport, cazare, precum și tips-urile sunt împărțite. Iar dacă prindeți o ofertă bună pentru biletul de avion, bugetul va scădea considerabil.

Mulțumesc prietenelor mele (Ana, Rox, Lu, Adriana, Mika)  pentru răbdare, poze, iubire și … pentru că existați ?

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*